Milyen lesz a jövő munkahelye?

A rohamléptékben zajló technikai fejlődés az életünk minden szegmensére hatással van. Olyannyira hozzászoktunk ehhez az irdatlan iramú változáshoz, hogy már fel sem kapjuk a fejünket egy-egy sci-fi-be illő újítás hallatán. Robotika, önvezérlő autók, 3D nyomtatás, mesterséges intelligencia? Ugyan! E néhány évtizeddel ezelőtt még nem létező fogalmak már-már a modern ember hétköznapjainak részét képezik. A technikai fejlődés azonban nem csupán a mindennapi életet, a hagyományos rutinjainkat írja felül, de a munkaerőpiacra is befolyást gyakorol.

A technikai fejlődés és a munkaerőpiac kapcsolata

A technikai fejlődéssel párhuzamosan új szakmák jellenek meg, mások pedig a feledés homályába vesznek. A világot, amelyben élünk a különféle technikai vívmányok mozgatják, viszik előre, ezáltal téve könnyebbé a társadalmi létezést. Mi, a modern kor emberei a gyors ügyintézés híveivé avanzsáltunk, hiszen pontosan ebből van hiány – az értékes időből. Nem kell ahhoz jövőkutatással foglalkozó szakembernek lenni, hogy megállapíthassuk, e nagyvolumenű fejlődés miatt néhány „békebeli” szakma komoly veszélybe kerül a közeljövőben. A kutatások szerint a pénztárosok, a varrónők, a telemarketingesek, a taxisofőrök és postai-, illetve nyomdai dolgozók munkája a közeljövőben egészen biztosan a technikai fejlődés „áldozatául” esik, tekintve, hogy ezeket a területeket előbb-utóbb robotvezérléssel irányítják majd.

Nem kell félni a változástól

Talán a fenti sorok olvasása közben arra gondolunk, a technikai fejlődés többet árt, mint használ, hiszen biztosan egy egész sor hagyományos szakmát iktat ki a köztudatból. A valóságban a technikai fejlődés nemcsak „elvesz”, de rengeteg új munkakört is teremt. Milyen lesz a jövő munkahelye? Nos, egyelőre csak találgatni tudunk – s épp ezért nehéz felkészíteni az iskolákban a fiatalabb generáció képviselőit az előttük álló pályaválasztásra, karrierépítési lehetőségekre.

Az azonban, hogy nem tudunk konkrétumokba bocsátkozni, még nem ad okot az aggodalomra. Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis senki nem hallott még app-fejlesztőkről, social media menedzserekről, webáruház adminisztrátorokról vagy -ha már itt tartunk- YouTube-erekről és Influencer-ekről. Mégis, a modern gondolkodású emberek meglépték ezt a lépcsőfokot, s a harmadik ipari forradalom hullámlovasaiként az internet világába csöppenve szépen vették az akadályokat.

SEL – avagy főszerepben a közösségi és érzelmi kompetenciák

A közösségi és érzelmi képességek megléte (SEL = Social and Emotional Learning) a jövőkutatással foglalkozó szakemberek véleménye szerint elképesztően domináns lesz a jövő munkahelyének kapcsán. A SEL egy végtelenül komplex terület, ami nemcsak az adott munkakör tudástárának teljes ismeretét és az önmagunk érvényesítéséhez szükséges alapképességeket foglalja magába, de az olyan „extra” készségeket is, mint a kiváló problémamegoldóképesség. A kutatók szerint a jövőben nagy szerepet játszik majd az alkalmazkodási készségünk vagy a kreatív gondolkodás a megpályázott munka elnyerésében.

Vállalati stratégia – nem is kell majd bejárnunk a munkahelyünkre?

Nos, a home-office-szal az elmúlt évek folyamán azok is közeli ismeretséget kötöttek, akik korábban el sem tudták képzelni, hogy otthonról dolgozzanak. Ha van egyáltalán bármilyen pozitív hozadéka a koronavírusnak, akkor talán ez: a munkaadók rájöttek arra, hogy a technikai fejlődésnek hála az alkalmazottak rugalmas munkaidőben, otthonról is ugyanolyan hatékonysággal „működnek”, mint az irodákban. Valószínű, hogy ez a beismerés a jövőben még nagyobb teret követel magának, és egyre több olyan munkahely lesz, ami távmunkával is tökéletesen kivitelezhető. Az ügyintézés, a munkahelyi ügyek elvégzésének tere a való világból így néhány éven belül átkerül az online térbe.

Jövőkép: mindent a robotok irányítanak majd?

Az A.I. (Artifical Intelligence), avagy a mesterséges intelligencia egyre fokozottabb érdeklődéssel és elkönyvelt sikerekkel övezett tudományos terület. Érdekes, hogy a korábban kizárólag a fiktív tudományos irodalom, a sci-fi asztalára tartozott, ma pedig komoly munkakörök épülnek a mesterséges intelligencia kutatás köré. A szóban forgó tudomány vívmányai az élet számos területén szolgálhatják ki az emberek igényeit, az orvostudománytól kezdve, a gazdaságtervezésen keresztül, egészen a számítógépes programokig. Az intelligens gépek nemcsak a „rájuk” bízott munkát végezhetik el, de az emberi munkavégzés hatékonyságát is eredményesen értékelhetik.

Technikai fejlődés: sci-fi vagy maga a valóság?

A különféle okos vívmányok megszületésének és a korlátlan információáramlás szabadságának kombinációjaként a technikai fejlődést a jövőben sem korlátozhatja semmi. Még ha mi, a múlt évezred szülöttei elképzelhetetlennek, sőt, hajmeresztőnek is tartjuk a sci-fi filmekbe illő koncepciókat, ne feledjük, a jövő úttörői, a most cseperedő fiatal generáció könnyen meglépheti azt, ami jelen pillanatban minden álmunkat túlszárnyalja. A végszó tehát ez: ahhoz, hogy a jövőben is megálljuk a helyünket a munkaerőpiacon, elsősorban rugalmasnak kell lennünk, s a magunkévá kell tennünk a megállíthatatlan változás elfogadásának kompetenciáját.