Egy jól megválasztott munkahely sokat lendíthet a karrierünkön

Új munkahely, új kihívások – és még több lehetőség arra, hogy valóra váltsuk a karrierépítésről és önmagunk megvalósításáról szőtt álmainkat. Mondanunk sem kell, a munkahelyváltás abban az esetben ideális, ha nem külső kényszer hatására, hanem a saját belső motivációnktól fűtve történik.

Jó napok, rossz napok

Stresszes világban élünk, ahol bizony a teljesítési vágytól és a saját ambícióinktól fűtve hajlamosak vagyunk magunkat túlhajszolni. Ennek következményeként érthető, ha néha nemcsak szellemileg, de lelkileg, sőt már-már fizikailag is nehezen viseljük a munkás mindennapokat. Fontos azonban különbséget tennünk egyszerű rossz napok és stabilan beálló munkahelyi frusztráció között. Míg az előbbi még azokkal a személyekkel is megtörténik alkalomadtán, akik egyébként élnek-halnak a munkájukért, az utóbbi számos ok következménye lehet.

Jelek, amelyek mind egyirányba mutatnak, avagy irány az új munkahely! Mielőtt rátérnénk arra, milyen kihívások elé is állítja az embert egy új munkahely, illetve hogyan készülhetünk fel legoptimálisabban ezen próbatételekre, vegyük át azokat a nagyon is beszédes jeleket és „tüneteket”, amelyek mindegyike egy új munkahely, illetve a munkahelyváltás felé terelgethet minket.

Már nem bírom tovább, avagy stressz, stressz és még több stressz

Már tisztáztuk, hogy mindannyiunknak vannak nehezebb napjai. Ha viszont a stressz állandósul, a munkahelyen folyamatosan feszültek vagyunk, számoljuk a hátralévő perceket és az előttünk álló feladatokat kifejezett nyűgnek tekintjük, eljött az idő az új munkahely és új lehetőségek nyújtotta előnyöket is mérlegre tenni. Ha már azt érezzük, elfogyott a motiváció, és a meglévő munkánk nem ösztönöz vagy fejleszt, sok esélye van annak, hogy a munkahelyi kiégést is előbb-utóbb megtapasztaljuk. Persze a kiégés komplex témakör, annak hátterében rengeteg ok állhat – az viszont biztos, hogy ezen indokok listáján a motiváció elveszítése előkelő helyet élvez.

A jövőkép hiánya

Azok a személyek, akik élvezik, amit csinálnak, kivétel nélkül rendelkeznek jövőképpel – tudják, hogy hova tart a karrierjük, a kitűzött célért pedig mindent megtesznek, ami erejükből telik. A szakmai előrelépés érdekében folyamatosan fejlesztik magukat, a továbbképzési lehetőségekre boldogan igent mondanak. Ha ezzel ellentétben nincsenek távlati céljaink a jelenlegi szakmánkkal kapcsolatban, előnyösebb, ha új munkahely után nézünk.
A megbecsülés hiánya Ha azt érezzük, hogy a befektetett munkánk nincs megfelelően honorálva, akár anyagilag, akár bármilyen más elismerés formájában, érdemes megfontolni a váltás lehetőségét is, különösen, ha nincs esély a körülmények változására a jövőben.

Az a bizonyos pont az i-n

Már a szabadnapok önfeledt légkörét is megmérgezi a munkahelyünk miatt érzett stressz? Valósággal gyomorgörccsel gondolunk a hétfőkre? A családtagjaink, barátaink is szóvá tették a folyamatos ingerültséget, amit nyilvánvalóan az állásunk szül? Ezek már igazán komoly intőjelek, amelyeket, ha nem veszünk elég komolyan, akár depresszióval is számolhatunk. Ne söpörjük a szőnyeg alá a problémát, kezdjünk el vele foglalkozni – hihetetlen, de már a tervezés is nagyban kimozdít minket a bajainkból és új lelkesedéssel tölt fel – amire nyilván szükségünk is lesz az új munkahelyen.

Új munkahely – alapos tervezés a siker záloga

Mielőtt még beadnánk a felmondásunkat, lássunk hozzá a szakmai jövőnk megtervezéséhez. Az internet korában ez jóval egyszerűbb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Használjuk a korlátlan információáramlás nyújtotta szabadságot, és tájákozódjunk. Térképezzük fel hatékonyan a munkaerőpiacot, és a szakmai tudásunkat, illetve tapasztalatainkat felhasználva érdeklődjünk a számunkra előnyös pozíciók iránt. Ez a fajta „kitekingetés” roppant izgalmas tevékenység, amivel tovább táplálhatjuk az elhatározásunkat.

Figyelem! Abban az esetben sem kell a kardunkba dőlni, és elkeseredni, ha per pillanat nem találunk megfelelő lehetőséget a továbblépésre. Ha korábban vezetői szerepet töltöttünk be, megtörténhet, hogy a várakozási idő is tovább tart. Ugyanez igaz a speciális munkakörben tevékenykedőkre. A lényeg, hogy győzzük türelemmel, és tervezzünk alaposan – a kitartásunk meghálálja magát!

Tartsunk lépést a korral

Megdöbbentő tény, a számok mégsem hazudnak: a legtöbb hazai munkavállaló nincs tisztában az állásinterjúkra való felkészülés lépéseivel, illetve az éppen aktuális önéletrajzi sémákkal. A piaci igényekhez való igazodás, legyen szó az állásinterjúkon bevethető technikákról vagy az CV-típusok magabiztos ismeretéről, még abban az esetben is nagy relevanciával bír, ha csupán gondolatban foglalkoztat a munkahelyváltás lehetősége.

Aki lemarad, az kimarad

Fontos tehát, hogy képben legyünk az aktuális „trendekkel”. A karrierépítés egyszerűbb a céljaink maximális ismeretében? Abszolút igen! Ha magabiztosak vagyunk a jövőbeli céljaink tekintetében, sokkal könnyebben határozhatjuk meg azokat a lépéseket, amelyek a karrierünk építését szolgálják. Amennyiben tudjuk, hogy mit akarunk elérni, a fellépésünk is jóval határozottabb, magabiztosabb. Ez nemcsak az állásinterjún és a leendő új munkahelyen jön majd jól, hanem az élet minden egyéb területén is.