A gyerekülés és az autó harmóniája

Gyerekülés beszerelése
Gyerekülés beszerelése

Amikor új autó vásárlásán törjük a fejünket, számtalan szempontot kell figyelembe vennünk. Az autó ára, típusa és kora mellett, a gyerekülés beszerelésére szintén gondolni kell. Ez azonban számos fontos kérdést vet fel. Például, hogy az adott autó ülései rendelkeznek-e megfelelő fejtámlával és 3 pontos biztonsági övvel, mivel a gyerekülés többségét ezzel kell csatlakoztatni az autóhoz.

Ugyanilyen fontos, hogy a szerkezetet a menetiránnyal megegyező ülésekre rögzítsük. A hátrafelé néző ülésekre csak abban az esetben köthetjük be, ha nem maradt több hely az autóban vagy másképpen nem lehet megoldani az utazást.

Kétpontos biztonsági övvel már csak kevés gyerekülést lehet biztonságosan rögzíteni, viszont abban az esetben, ha a gyermek súlya elérte vagy meghaladta a 25 kilogrammot, csakis 3 pontos övvel történhet a csatlakoztatás. Az ISOFIX gyerekülés ezt a problémát is orvosolni tudja. Gyakori hiba a szülők esetében, hogy túl megengedőek és emiatt lazábbra veszik az övet. Ez súlyos balesetekhez vezethet, amit csak a szoros rögzítéssel lehet elkerülni.