A gépkezelő jogosítványt nem mindenki igényelheti

Gépkezelő jogosítvány
Gépkezelő jogosítvány

Sokan, amikor eljutnak valamelyik útjuk során a tengerpartra, lemennek a kikötőbe és órákon keresztül figyelik a szorgos daruk munkáját. Az emelődaruk rengetege van ott jelen, egyik konténert a másik után emelgetik hol le, hol fel a hajókról. El sem képzelik a kívülállók, hogy mekkora felelősség egy zsúfolt kikötőben biztonságosan üzemeltetni a rakodóteret.

Nem csoda, hogy minden alkalmazottnak gépkezelő jogosítvány van a személyi dossziéjában. A gépkezelő jogosítvány szerteágazó elméleti és gyakorlati oktatás során szerezhető meg. Mivel a daruk mozgatása, valamint a konténerek rakodása speciális koncentrációt igényel, a kiválasztott gépkezelők egészségi alkalmassági bizonyítvánnyal kell igazolják, hogy pszichikailag megfelelnek erre a feladatra.

A kikötőkben nem babra megy a játék, gyakran több százezer Eurót érő konténerek lógnak a levegőben. Már egy hibás mozdulat is felbecsülhetetlen kárt okozhat emberben, áruban egyaránt. A gépkezelő jogosítvány megszerzéséhez szükséges oktatás egyik kiemelt része, a munkabiztonsági szabályok ismerete.