Reklám kisokos – Kezdjük az alapokkal

A reklám plakát vagy egyéb reklámeszköz az üzenet tárgyiasított, az adott csatornán való továbbításra alkalmassá tett megfogalmazása. Például lehet újsághirdetés, közterületi reklám, TV reklám. A reklámhordozó az az önmagában is létező kommunikációs csatorna, amin megjelenik a reklámeszköz. Ez lehet a nyomtatott sajtó lehetséges felületei, a média vagy éppen egy hirdetőoszlop.

A reklámeszközök megjelenési forma szerint négy csoportba sorolhatóak:

  • vizuális: elsősorban a szemünkre hatnak
  • auditív: a halláson keresztül fejtik ki hatásukat
  • audiovizuális: egyszerre láthatóak és hallhatóak
  • egyéb eszközök: egyéb érzékszervekre hatnak, például tapintás, ízlelés

A vizuális reklámeszközök megtervezése és elkészítése általában időigényes, elhelyezése irányítható és a célcsoport elérése megbízható, de a helyeket a kihelyezés előtt sokkal korábban le kell kötni.

Közterületi reklámok

Minden olyan reklámeszköz, ami közforgalmú helyen jelenik meg. Jellemzői a nagy publicitás ugyanakkor kedvezőtlen a befogadói szituáció, mert a járókelők mással vannak elfoglalva, nem elsősorban erre figyelnek. Lehetőséget ad a változatos, kreatív megoldási lehetőségekre, lehetséges a területek szerinti szegmentálás és az egy fő elérési költsége nagyon alacsony.

A közterületi reklámok egyik legnépszerűbb fajtája: a reklám plakát

A reklám plakátok leggyakoribb utcán látható fajtája az óriásplakát, azonban egyre közkedveltebb a city-light is. Például egy buszmegállóban láthat city-light reklámot. Ez egy belülről megvilágított felületet jelent, ami világosban is, de főleg sötétben hívja fel a figyelmet. Mivel a buszmegállókban állóknak van néhány percük a nézelődésre, általában bővebb információval szolgálnak, mint az óriásplakátok, amelyeket csak néhány pillanat erejéig néznek meg. Tartalmazhat információkat a vállalatról, termékeiről, esetleg akciókról, az üzletek elérhetőségéről és egyéb részletekről. Ezek a reklám plakátok gyakran a színek élénkségével vonzzák magukra a tekintetet. A világításának köszönhetően, éjszaka egyrészt messziről látható, másrészt biztonságérzetet kelthet.

Reklám plakátok csoportosítása

A vélemény formáló típusú posztereknek, az informatívakkal ellentétben nem célja az értékesítés. Gyakran arra használják, hogy felhívják az emberek figyelmét bizonyos témák megismerésére.
Tartalmát tekintve a szórakoztató plakátok, mozi, színház és koncert programokat kínálnak. Elsősorban énekesek, zenészek, művészek használják. A politikai reklám plakátok a múlt század elején, Európában zajló háborús konfliktusok idején születtek. Ezekből az eseményekből alakult ki az, amit ma politikai propagandaként ismerünk. A divat poszter pedig egy nagyon jól meghatározott tartalommal rendelkező anyag, amit a divatmárkák és nagyobb üzletláncok használnak.

Reklámfilmek

A televíziós csatornákat, hasonlóan a rádióadókhoz, megkülönböztetik kereskedelmi és közszolgálati jellege alapján. A kereskedelmi csatornák a széles közönséget vonzó népszerű műsorokat sugározzák, amelyeket igen gyakori reklámblokkokkal szakítanak meg. A közszolgálati adók sugározható műsorai szigorúbb szabályozás alá esnek.

A televízióban sugárzott reklámok ellen a nézőkben védekezési mechanizmus alakult ki. A reklámok alatt az emberek általában átkapcsolják a tévét, kikapcsolják azt vagy a reklám időtartamára elhagyják a szobát. Erre a védekező mechanizmusra jelent meg a reklámkészítők válasza, miszerint a reklámfilmek ne csak tájékoztassanak, hanem szórakoztassanak is, ezáltal ott tartva a nézőket a képernyő előtt.

A reklámfilmek sikere, ahogyan a reklám plakát esetében is, nagyban függ a hangulati tényezőktől. Elkészítése igen költséges, gyártása magas technikai felkészültséget és komoly anyagi ráfordítást igényel. A film alapanyaga szerint lehet hagyományos vagy videós technika, a képi megjelenítés szerint szereplős, animációs vagy vegyes, a színválasztás alapján pedig színes vagy fekete-fehér.

A reklámfilmek témája alapján is változatos képet kapunk:

  • problémamegoldás: a reklámfilm egy mindennapi problémával kezdődik, ami a reklámozott termék vagy szolgáltatás segítségével egyszerűen orvosolható. Ezek közé tartoznak például a mosószerek, tisztálkodási szerek reklámjai.
  • demonstráció: adott termék vagy szolgáltatás tulajdonságainak pontos és részletes bemutatását tartalmazó reklámfilmek, amelyek felhívják a figyelmet a termék vagy szolgáltatás előnyeire.
  • analógiák: párhuzamot vonnak az egyes termékek már ismert történetek, híres emberek, hősök között, ezzel tesznek érzékelhetővé bizonyos helyzeteket.
  • összehasonlítás: általában a versenytárs hasonló termékeivel és az elért hatásokkal való összehasonlítást tartalmazó reklámok.
  • narratív reklám: egy személy a képernyőn megjelenve mutatja be az adott terméket, aminek hitelét jelentősen növelheti, ha tudja, hogy a bemutató személy kicsoda, mi a foglalkozása.
  • állandó motívumra építő reklám: a visszatérő motívum lehet egy történet, a szereplők vagy a helyszín, ezt dolgozzák fel többször a reklámkészítők.

A jó reklám megalkotásának nem léteznek szigorú szabályai. Lehet színes, fekete-fehér, kicsi vagy nagy. Egyetlen luxust nem engedhet meg magának: nem lehet unalmas!