Pár kattintásra egy új karriertől

Sokan az önmegvalósítás lehetőségét látják abban, hogy szakmát tanulnak. Egyre többen jönnek rá, hogy bár hosszú éveket töltöttek el egy szakmában és rengeteg tapasztalatot szereztek, pályát szeretnének módosítani. A szakmaváltás az élet bármelyik szakaszában megtehető. Amennyiben Ön is egy új pálya, szakma mellett kötelezné el magát, tegye fel az alábbi kérdéseket: – Milyen képességeimre szeretnék támaszkodni? – Miért szeretném ezt a pályát, szakmát? – Mi a célom vele? – Milyen emberekkel érzem jól magam? – Milyen kihívásokat keresek? – Mik a legfontosabb értékek számomra? – Mennyit szeretnék keresni? – Milyen új készségekre van szükségem az új szakmához? – Hol tudom elsajátítani az újonnan választott szakma alapjait? A pályamódosítás akár élete legjobb döntése is lehet.

Önmegvalósítás

Kortól, nemtől függetlenül, szinte mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából. Az önmegvalósítás fogalma a hatvanas évektől, a humanisztikus pszichológia születésével került be a mindennapi szóhasználatba. Ezen irányvonal képviselői szerint, ez minden ember motivációja. Abraham Maslow önmegvalósítás alatt azt a késztetést értette, amikor az egyén kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket és a legmagasabb szinten teljesíti ki mindazt, amire az adottságainál fogva válhat. Sokáig úgy gondolta, a legmagasabb szintű emberi motiváció. Manapság a karrier szóval hozzák kapcsolatba, de az önmegvalósítás fogalma nem egyenlő a sikerrel, gazdagsággal, hatalommal. Nem valami külső dolog, amire az embernek az életben maradáshoz szüksége van, hanem olyasminek a megnyilvánulása az életében, ami már eleve Önben van. Az önmegvalósítás egy út.

Pályamódosítás

A jelenlegi munkaerőpiac vitathatatlanul kedvez a pályamódosításnak. A munkaerőhiány rendkívül sok területet érint napjainkban, amiből bőven profitálhat, ha éppen munkát vagy szakmát szeretne váltani. A váltás új életritmust, jobb életminőséget, friss kapcsolatokat, ismeretlen kihívásokat és olyan sikereket is hozhat, amelyeket korábban nem is remélt. Ahhoz azonban, hogy ezt mind megtapasztalhassa, tudatosan kell a helyzethez állnia és felelősen dönteni. Szakmát váltani ma már nem egy távoli álomkép.

Mielőtt azonban belevágna, fontos felkészülnie arra, hogy bármilyen képzést is válasszon, időt és energiát kell szánnia rá, aztán pedig képesnek kell lennie a gyakorlatba is átültetnie a tudását. Akkor hozhatja ki a legtöbbet az átképzésből, függetlenül attól, hogy milyen területet választ, ha arra fókuszál, hogy a megszerzett tudás birtokában munkavállalóként mi mindent tud nyújtani a leendő munkáltatójának, mi az, amivel hozzá tud járulni a cég eredményeihez. Azt is szem előtt kell tartania, hogy egy új szakma elsajátítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy abban is fog elhelyezkedni, viszont, ha integrálni tudja az új ismereteit, garantáltan új esélyekkel indul az álláspiacon, olyan munkakörökért, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek.

Online képzések

Az online oktatás remek lehetőséget ad azoknak, akik otthonról szeretnének új tudásra szert tenni. Manapság egyre inkább elterjedőben van. Az online képzésnek számos előnye van. Először is nem kell kimozdulnia otthonról. Ez egy nagy pozitívumnak számít azoknak, akiknek elég mozgalmasak a mindennapjaik és egy olyan képzést, ahol fix időpontban kell megjelenni, már nem tudnának beiktatni.

Emellett az online oktatás során úgy osztja be az idejét, ahogy Önnek megfelel. Szíve joga, hogy úgy haladjon az anyaggal, ahogy kényelmes, akár napról-napra tanul egy keveset, akár inkább rászán egy-két szabadnapot és ezalatt végigveszi az egészet. Az online képzéseknél ráadásul nem kell aggódnia, ha valamit nem ért, lemarad, hiszen az oktatóanyagot akármikor és akárhányszor újra átnézheti. Bármikor és bárhol elérhető, tehát, ha a mobilján szeretne tanulni, akkor arra is van lehetőség.

Önképzés

Sokakban megvan a vágy, hogy új dolgokat tanuljanak, fejlődjenek valamiben. Egy iskolai rendszerű oktatás viszont gyakran túl költséges és időigényes lenne a család, gyerek vagy főállás mellett. Egyedül is képes az ember tanulni, akár néhány hónap vagy hét alatt is. A megoldás az önképzés. A világtörténelemben számtalan példa bizonyítja, hogy önfejlesztéssel nemcsak új dolgokat lehet tanulni, de sok területen kivételesen kiemelkedő eredményt is el lehet érni.

Az önképzésnek rengeteg előnye van. Gyakorlatilag bármilyen területen alkalmazható és szinte minden készséget elsajátíthat vele. Rátalálhat valamire, ami a szenvedélyévé és hivatásává válhat, így megszabadulhat egy Ön által nem kedvelt munkakörtől. A meglévő tudását is kiegészítheti, fejlesztheti, így sikeresebbé válhat a már meglévő szakterületén. Ezen felül a fejlődés felemelő élményt képes nyújtani és az önfejlesztéssel lépést tud tartani a változásokkal.

A folyamatos technológiai fejlődés mellett, képesnek kell lenni akár egyik napról a másikra új készségek megtanulásával alkalmazkodni az új körülményekhez. Az önképzéssel megszerzett új készségeit szükség esetén gyorsan, akár kiegészítő jövedelemforrássá is alakíthatja.