Nálunk is közkedvelt a datolya

Vitamindús datolya

Az egzotikus gyümölcsök nálunk is nagyon népszerűek, nagy előszeretettel fogyasztjuk télen-nyáron. A datolya szintén közkedvelt és már az eléggé jól ismert gyümölcsök közé tartozik, amit általában szárítva, aszalva fogyasztunk.

Bár a magyar háztartásokban többnyire mint rágcsálnivaló szerepel, a felhasználási módja nagyon változatos, tehát elmondható, hogy ez a növény igazi sokoldalú szuperélelmiszer. Nyersen és aszalva fogyasztjuk, előételek, szószok, raguk, köretek és desszertek elkészítéséhez szintén kiváló, de salátákban is nagyon finom.

Azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy a datolya tészták alapanyagaként, liszt helyett is használható. A lisztre érzékenyeknek kifejezetten ajánlott, ugyanakkor a magas cukortartalma miatt, a cukorbeteg inkább kerüljék.

Bár a diabéteszben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása, az egészségre gyakorolt hihetetlenül hasznos tulajdonságai vitathatatlanok. A datolya tökéletes energiaforrás, nagyon gazdag vitaminokban, fehérjékben és ásványi anyagokban. Főleg a hölgyeknek jó hír, hogy a bőrre is igen jó hatással van.