Gyerekülés a sérülések csökkentéséért

Gyerekülés beszerelése
Gyerekülés beszerelése

A gyermekek testi épségének a védelme, a felnőtt társadalom egyik legfontosabb feladata. Ezért is a gyerekülés beszerelése az autóba alapfeltétele a biztonságos utazásnak. Rengeteg kísérlet és tanulmány bebizonyította, hogy egy ütközés során a biztosítatlan gyermek az, aki a legsúlyosabb sérüléseket elszenvedi.

Ez abból adódik, hogy a fejlődésben lévő csontozat és izomzat nem képes olyan ellenállást tanúsítani egy krízishelyzet alatt, mint egy felnőtté. Mindezek mellett, egy felnőtt az autóban könnyebben meg tudja jósolni az ütközés bekövetkezését ilyenkor, így sokkal inkább fel tud készülni az ütközés által okozott behatásokra, mint egy gyermek. Ő csupán tehetetlen szenvedője az eseményeknek.

Egyszerű biztonsági övvel történő bekötéssel nem lehet elejét venni a súlyos sérüléseknek, mivel azok a felnőtt testméretének védelmére voltak kifejlesztve. Ha be is köti a néhány éves gyermekét, egy ütközés során könnyedén kicsúszhat az öv alól vagy olyan helyen húzhatja meg az öv a testét, ami károsabb, mint maga az ütközés. Például ha a gyermek nyakát rántja meg az öv, akkor sokkal nagyobb kár tesz vele, mintha egy gyerekülés biztonságában tudná a kicsinyét.