Egészségügyi biztosítási limit: meddig térít a biztosítás?

Nem mindegy, hogy mire és milyen értékig vehető igénybe az egészségbiztosítás. Ha ide kattint, többet is megtudhat a részletekről.

A térítési összeghatárokra nagyon fontos odafigyelni, mielőtt valaki egy egészségbiztosítási csomagot kiválaszt. Ezt abból a célból szükséges megtenni, hogy a későbbiekben, probléma esetén ne érje kellemetlen meglepetés. Nem mindegy, hogy mire és milyen értékig vehető igénybe az egészségbiztosítás. Ha ide kattint, többet is megtudhat a részletekről.

Mindenhol megszabják azt, hogy mekkora limittel dolgoznak a kórházi térítésnél, a diagnosztikai vizsgálatok esetében, valamint a külföldi gyógykezelésnél. Némelyik lehet korlátlan, azonban mégis jellemző, hogy éves értékhatárt szabnak meg. Ide kattintva még több információt megtudhat erről. Természetesen egy biztosítón belül sem csak egyféle egészségbiztosítás szokott lenni. Ez nagyjából olyan, akár a telefonos díjcsomagok, van olcsó, drága, még drágább és prémium csomag prémium ügyfeleknek.

Az igénybe vehető szolgáltatások száma és a térítési értékhatárok az árral együtt nőnek. Vannak céges, vagyis csoportos egészségbiztosítások is, ahol a tarifák kedvezőbbek, a szolgáltatások köre pedig bővebb. A biztosítók között is léteznek különbségek. Például a kórházi térítés limitje valahol pár százezer forint, de lehet akár több millió vagy több százmillió is. Az persze mindenkinek nyilvánvaló, hogy magasabb havidíjjal jár a magasabb térítési korlát, viszont ez sem törvényszerű, ha két külön biztosítót hasonlítunk össze.

Pusztán emiatt sok esetben nem érdemes nagyobb csomagra váltani, hiszen a kisebb csomag is optimális limiteket nyújt. Ugyanakkor az ésszerű, mindenkinek mást jelent. Ismerni kell a privát egészségügy árait, mert így könnyebben lehet felmérni, hogy mi az, ami belefér az adott értékhatárba. Bár nem lehet mindenhol érvényes árakat mondani, hogy hozzávetőlegesen a kisebb műtétek 3-500 ezer Ft körül lehetnek, de a komolyabbak már valahol egymillió Ft körül mozognak. Általában a kisebb egészségbiztosítási csomagok is fedezik a leggyakoribb műtéteket, persze extra igények nélkül. Még többet olvashat ezekről, ha belép ide.