Az új fehérbor fajták kialakítása

Válogassunk kedvünkre a fehérbor fajták között
Válogassunk kedvünkre a fehérbor fajták között

Mi lehet az a dolog, ami igazi jellemet kölcsönöz egy ital számára? Manapság már annyiféle recept és módszer van, akár a fehérbor fajták készítéséhez is, hogy már nyilvántartani sem nagyon lehet mindent. Minden évben újabb ötletek és lehetőségek születnek.

Természetesen van olyan is, hogy évszázados receptre nyúlik vissza az elkészítés, de ez nem minden esetben van így. Apróbb változtatások egy megszokott eljáráson és máris kész egy teljesen egyedi íz-világ. Mindig akad lehetőség arra, hogy egy plusz fűszert adjunk a kialakulóban lévő fehérbor fajták eléréséhez vagy egyediséget adó jellemet kölcsönözzünk valami módon.

Ilyen lehet az, hogy csak fiatal tőkéről, vagy éppen ellenkezőleg csak idősről szedjük le az adott fajtákhoz felhasznált szőlőt. Az érlelésnek a hossza is olyan dolog, amivel könnyen manipulálhatunk, mert vannak fehérbor fajták, amelyeket több évig érlelnek, hogy a receptnek megfeleljenek. Amennyiben más hordó kerül felhasználásra, kevesebb vagy éppen több ideig érlelni hagyott italról elmondhatjuk, hogy egy teljesen új fajtát alkottunk.