Az ittas vezetés nem játék!

Ittas vezetés

Addig, amíg az ember fiatal és gondtalan, hozhat olyan súlyos döntéseket, amelyeknek akár fatális végkimenetele is lehet. Az ittas vezetés tipikusan ez a kategória. Könnyen megtörténhet, hogy a barátokkal eltöltött kellemes italozós este után, úgy véli, képes volán mögé ülni, ám az igazság az, hogy az ilyen helyzetben nem beszélhetünk reális döntéshozatalról.

Ne bízzon sem a tapasztalatában, sem a borotvaélesnek tartott reflexeiben, hiszen már néhány pohár könnyű ital után sem működnek megfelelően az érzékek! Az ittas vezetésnek számos következménye lehet a kellemetlentől kezdve egészen a végzetesig. Persze az sem túl örömteli helyzet, ha összetörjük az autónkat, ám az, ha egy ártatlan személy életét veszélyeztetjük, a saját magunkéról már nem is beszélve, megbocsáthatatlan vétség.

Ezt a bíróság is így látja, hiszen a vérben található alkoholszázalék fényében ítélhetik a felelőtlen sofőrt pénzbírságra vagy akár hosszú évekig tartó szabadságvesztésre is. Mérlegeljen okosan! Ha úgy érzi, a poharazgatás mellett teszi le a szavazatát, semmi esetre se üljön volán mögé! Ha mégis meggondolatlan döntésre adná a fejét, a büntetőjogi ügyvéd sem mentheti meg az elkerülhetetlentől.

A büntetőjogi ügyvéd, vagy ahogyan sokan ismerik, a védőügyvéd elsődleges feladata az, hogy a tények részletes ismeretében informálja a vádlottat a lehetséges jövőbeni kilátásairól, a tettének súlyosságáról és következményeiről. Néha, bár nem túl gyakran előfordul, hogy az érintett felet jogtalanul vádolják meg ittas vezetés bűncselekményével, ebben az esetben természetesen az ügyfél ártatlanságának a bebizonyítása a büntetőjogi ügyvéd legfontosabb feladata.

Egyéb esetben fel kell állítani a megfelelőnek vélt védekezési stratégiát, amely nem egy alkalommal mérsékelte már az előzőleg kiszabott szankció fokát. Természetesen mindennek az alapja a kölcsönös bizalom és a körülmények teljes ismerete, amely a személyes konzultáció keretein belül valósulhat meg vádlott és a választott büntetőjogi ügyvéd között.