A Z szelemen használatának előnyei

Z szelemen

A szelemenek építészeti vagy szerkezeti tervezéskor használatos eszközök. Kialakításukban nagyon rugalmasak, mivel vízszintesen és függőlegesen is felépíthetőek. Az acélszerkezeti gyártók ezeket a profilokat Z és C alakban készítik. A Z szelemen általában 232 milliméter mély és átlagos vastagsága 1,8 méter. Integrált tervezési struktúrájának köszönhetően, különböző szerkezetek felépítésére használható.

A Z szelemen leginkább könnyűszerkezetes elemek összetartására tervezett profil, így tetőfedésnél kitűnően alkalmazható. Ezeket az elemeket gyakran használják még másodlagos gerendákként és felhőkarcolók összetevőiként is. A Z szelement széles körben elterjedt tetőfedő rendszerek kialakításában.

Ezek legtöbbször hidegen hengerelt acélból készülnek és könnyen felszerelhetőek különböző tetőfedő rendszerekre. A Z szelemen egyik előnye, hogy erős és könnyed. Másik előnye pedig, hogy a tetőszerkezetben összekapcsolódik, így a tetőfedő egyetlen folytonos szalagként jelenik meg, nagyon hatékony rendszert képezve.