A világítástechnika célja

Világítástechnika
Világítástechnika

Az embert érintő információáradat 80 százaléka a szemen keresztül jut az agyba. A többi érzékszerv csak csekély mértékben vesz részt a tanulás és fejlődés mozzanataiban. Bizonyított tény, hogy a vizuális tanulás az alapköve a modern oktatásnak, ehhez viszont szükség van fényre.

A világítástechnika legfontosabb kitűzése, hogy az adott technikai megoldásokkal, a lehető legjobb hatékonysággal alakítsák át az energiát fénnyé. A technológiák ezért állandó fejlődésben vannak, mert még mindig, a sok tíz éves tapasztalatok után sem jutottak el a kielégítő szintre.

Az ideális energia átalakítás az izzókban kellene megtörténjen, de még a LED technológiával sem lehet maximális hatásfokot elérni. Azonban a világítástechnika jövője mégis a LED technológia lesz, mert számos előnnyel bír a többi klasszikus megoldásokkal szemben, mint a halogénizzó vagy a fénycső. Elsősorban energiatakarékos, az elektromosság csak a fény termelésére használódik, minimális a hőtermelés. Kialakításuk miatt kicsi helyen elférnek, nem befolyásolják a ki-bekapcsolások.