A kisüsti pálinka, mint karácsonyi vendégváró ital

Kisüsti pálinka
Kisüsti pálinka

A téli ünnepek alatt gyakran fogadunk vendégeket. Családtagok, barátok, rokonok érkezhetnek karácsonyt köszönteni és illik méltóképpen fogadni a látogatókat. Az ünnepi ételek mellett azonban, innivalóra is szükség lehet.

A hideg téli napokon mindenkinek jól esik egy pohárka kisüsti pálinka, amit a gazda gyakran a saját kertjében termett gyümölcsökből készít. Hazánkban nagy hagyománya van ennek az italnak és szívesen fogyasztjuk a jelentősebb családi eseményeken.

Evés előtt érdemes elkortyolni egy kupicával belőle, mert serkenti az étvágyat és az emésztésre is jó hatással lesz. A kisüsti pálinka igazi hungaricum, ami azt jelenti, hogy csak nálunk készíthető és forgalmazható szeszes ital ezen a néven. A készítését is szigorú előírások szabályozzák.

Az eredeti kisüsti pálinka csak olyan gyümölcsökből készülhet, ami hazánk területén terem. Bármilyen gyümölcsöt fel lehet használni, ami megfelel az előbbi kritériumnak és a cukorfok is eléri a kellő szintet. Így közel 30 féle kisüsti pálinka található meg a nagyobb italboltok polcain.