A felfekvés kezelés mellett, a megelőzés is fontos

Felfekvés kezelés
Felfekvés kezelés

Azok a betegek, akik hajlott koruk vagy a betegségük miatt nem tudnak mozogni, több törődést igényelnek. Az ilyen betegeknél a legfontosabb teendő a felfekvés kezelés, ugyanis ezek a sebek könnyen elfertőződhetnek és még súlyosabb tüneteket eredményezhetnek.

A felfekvések kialakulása szinte elkerülhetetlen azoknál a betegeknél, akik képtelenek mozogni, ezért az egész napot az ágyban töltik. A bőrre ható egész napos nyomás a szövetek elhalásához vezet és fekélyes sebek kialakulását okozza.

Persze néhány módszerrel lehet csökkenti a sebek kialakulásának esélyét, ezért a felfekvés kezelés mellett, a megelőzés is igen fontos feladata az ápolóknak. Ha néhány óránként megfordítják a beteget, hogy ne háton fekve töltse az egész napot, akkor kisebb a valószínűsége a felfekvések megjelenésének.

Ha már megjelentek az elváltozások, akkor is sokat lehet tenni, hogy ne okozzon még nagyobb problémát. A felfekvés kezelés hatékonysága növelhető különböző gyógyhatású krémekkel is, amelyek minden gyógyszertárban és egészségügyi áruházban megtalálhatóak.